Nr. 28 Šiaurės jūra

Du draugai, vedami pomėgio žvejoti, Skandinavijoje atrado ne tik unikalius žvejybinius plotus, bet ir daug į Lietuvą pernešti ant delno besiprašančių žuvies restoranų idėjų.

Žinoma, kad atidarytum panašų restoraną Vilniuje, pirmiausia reikia turėti užtikrintą šviežios, atvėsintos ir šaldytos žuvies tiekimą. Taigi taip Vilniuje atsirado žuvies ir jūros gėrybių parduotuvė „Šiaurės jūra“.

Netrukus kaimynystėje atsidarė ir specializuotas žuvies ir jūros gėrybių restoranas tokiu pačiu pavadinimu – „Šiaurės jūra“. Čia galima mėgautis jūros skoniais ir neabejoti dėl jūrinių produktų šviežumo. Restoraną jau įvertino vilniečiai ir miesto svečiai. Tai jie įrodo specialiai dėl žuvies ir jūros gėrybių patiekalų vykdami į Šiaurės miestelį Vilniuje.

Faktai

ŠefasDonatas Dabrovolskas
Restorano vadovasAidija Maskoliūnienė
Virtuvės tipasŽuvies ir jūros gėrybių
Darbo laikasI-IV 11:00-22:00, V-VI 11:00-23:00
AdresasVerkių g. 29, Šeimos aikštė 3, I korpusas, Vilnius
Veikia nuo2015 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina24 EUR
Vienu metu čia telpa55 žmonės
Terasanėra
Pusryčiainėra
Dienos pietūsyra (11:00-16:00)
Šunimsdraugiški, bet tik su atsakingais šeimininkais

Išskirtinis patiekalas
Skaidrus žuvies sultinys su jūros gėrybėmis

VAKARIENĖ.

A la carte valgiaraštis čia, kaip ir daugelyje aukštos klasės restoranų, yra sudoromas pagal sezoną: pavasaris/vasara, ruduo, žiema. Sezoniškumą šiuo atveju diktuoja vietos karaliai ir karalienės – žuvys. Pavyzdžiui,vasarą čia negausi menkės (šiuo metų laiku ji nėra pati geriausia). Taigi ją keičia sviestažuvė. O austrės, kurios atkeliauja į restoraną, yra atrenkamos rankomis – mat vasarą neršiančios austrės yra paleidžiamos atgal į laisvę.

Kartais tenka keisti vieną žuvį į kitą, nes šviežia dar neatkeliavo. Taigi restorano virtuvė nuolat komunikuoja su šalia esančia žuvies ir jūros gėrybių parduotuve.

Beje, mėgstantys omarus, čia jų gali paragauti itin šviežių – prieš jūsų akis iš akvariumo yra pagaunamas nusižiūrėtas omaras, tada virtuvė jį užvadina vardu (tai jau tapo tradicija) ir tik tuomet jis keliauja į puodą, kol atsiduria ant jūsų stalo.

IŠSKIRTINUMAI.

Žuvis į parduotuvę ir, žinoma, į restoraną daugiausia keliauja iš Šiaurės jūros. Kodėl būtent šios jūros? Tai viena mažiausiai užterštų jūrų pasaulyje. Netgi šiuo metu dėl toksinių medžiagų itin kritikuojama skandinaviška lašiša į „Šiaurės jūrą“ yra vežama ekologiška, pagauta laukinėmis sąlygomis. Taip pat čia galima paragauti, pavyzdžiui, atvėsinto tuno, t.y. kai tunas yra pagaunamas, išdorojamas ir padedamas ant ledo (prekybos centruose paprastai tunas yra siūlomas atšildytas, t.y. pagautas, užšaldytas žemoje temperatūroje ir vėl atšildytas). Kitas ryškus restorano išskirtinumas – visos žuvys yra kepamos ant griliaus.

INTERJERAS.

Skandinaviško industrinio stiliaus restoranas savo minimalistiniu interjeru kviečia sutelkti dėmesį į tai, kas yra lėkštėje.

VYNO KORTA.

„Šiaurės jūra“ bendrabarbiauja su „Vyno klubu“ ir įmone „Liviko“, o iš didžiulės gausos rūšių specialiai prie žuvies patiekalų tinkamus vynus čia padeda atsirinkti 2016-ųjų Lietuvos someljė čempionas Martynas Pravilonis. Kiekvienam patiekalui restoranas gali pasiūlyti bent po kelis vynus.

DIENOS PIETŪS.

Pietų meniu čia yra keičiamas kasdien, tačiau dienos maisto kortoje visada rasi ir žuvies filė, ir pilną žuvį, taip pat kelias salotų rūšis. Beje, dienos pietų čia galima gauti iki vėlyvos popietės – netgi iki 16 val.

DEGUSTACINĖ VAKARIENĖ.

Kartą per sezoną vyksta (tiesa, yra noras daryti dažniau) čia vyksta degustacinės vakarienės, kurių metu žmonės apie žuvį ir jūros gėrybes gali sužinoti daugiau, giliau, plačiau. Pavyzdžiui, jei degustacinė vakarienė vyksta apie austres, tai jos ne tik ragaujamos, bet ir pravedama paskaita.