Nr. 16 Uoksas

„Uoksas“ – šeimos restoranas, įsikūręs antrame pagal dydį Lietuvos mieste – Kaune, lavinantis valgytojų skonį ne tik lokaliai. Čia dažnai lankosi užsieniečiai, kurie šią vietą atranda pagal rekomendacijas, taip pat iš kitų Lietuvos miestų atvykę svečiai.

Šis restoranas gimė iš lėto, Odetai ir Artūrui sukaupus pakankamą patirties bagažą. „Uoksas“ jiems nėra tik verslas, ar trumplaikis projektas. Tai gyvenimo būdas, savęs realizavimo galimybė ir netgi žaidimų aikštelė. Čia jiedu su komanda išlaisvina savo kūrybiškumą ir neretai patiekia dar niekur neragautų skonių.

Faktai

ŠefasArtūras Naidenko
Restorano vadovasOdeta ir Artūras Naidenko
Virtuvės tipasnaujoji lietuviška virtuvė
AdresasMaironio g. 28, Kaunas
Interneteuoksas.eu
Veikia nuo2013 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina15 EUR
Vienu metu čia telpa45 žmonės
Terasanėra
Pusryčiaiyra (sekmadieniais 12:00-15:00, išskyrus vasarą)
Dienos pietūsyra (darbo dienomis 12:00-15:00)
Šunimsnedraugiški

Išskirtinis patiekalas
Jautienos kapotinis, žirneliai, garstyčių ledai, laiškinis česnakas, žirnių daigai

DIENOS PIETŪS.


Kas rytą „Uokso“ šefas „medžioja“ šviežiausius produktus, taigi dienos pietūs čia tampa tos dienos „laimikių“ improvizacija. Beje, „Uokse“ dienos pietūs ir yra vadinami kiek kitaip nei mums įprasta – „dienos laimikiu“. Jis susideda iš užkandžio (3.5 EUR), sriubos (2.5 EUR), karšto patiekalo (5 EUR) ir deserto (2.5 EUR).

VAKARIENĖ.

Vakaro valgiaraštis trumpas ir keičiasi kelis kartus per sezoną atsižvelgiant į gamtos teikiamas gėrybes.
Odetos ir Artūro vizijoje ši vieta yra tampriai susijusi su gamta ir sezonais.

Taigi virtuvė daugiausia naudoja sezoninius produktus iš vietinių augintojų bei gamintojų. Žinoma, kaip ir dauguma aukšto lygio restoranų, vengia šaldytų ingredientų, tačiau griežtai jų irgi neatsisako. Kartais net tuos pačius lokalius produktus užšaldo šaltajam sezonui. Iš esmės, „Uokso“ idėjos principas panašus į Vilniuje esantį irgi sezoninės ir irgi lietuviškos produkcijos restoraną „Sweet Root“.

Patiekalų patiekimas „Uokse“ yra modernus, minimalistinis ir kūrybiškas. Apskritai šio restorano virtuvę galima būtų pavadinti Naidenko (šeimininkų) kūrybine laboratorija. Šefas Artūras mėgsta eksperimentuoti su tekstūromis, sluoksniais, skonių intensyvumais, pasitelkdamas naujausias technologijas.

DEGUSTACINĖ VAKARIENĖ.

„Uoksas“ siūlo ir kelias valandas trunkančias degustacines vakarienes, kurios vyksta pagal išankstines rezervacijas. Tokių vakarienių kaina asmeniui – 25 EUR. Į šią kainą įeina 6 patiekalai: du užkandžiai, du karštieji ir du desertai. Iš esmės jų metu svečias išragauja beveik visą restorano meniu, tik mažesnėmis porcijomis ir už patrauklią kainą. Beje, Kaune tai viena geriausių degustacinių vakarienių.

VĖLYVIEJI PUSRYČIAI.

Vėlyvieji pusryčiai čia vyksta sekmadieniais visus metus išskyrus vasaros sezoną. Rytinis sekmadienio meniu labai įvairus: nuo Benedikto kiaušinio ir angliškų pusryčių iki burgerio ir amerikietiškų blynelių. Žinoma, sekmadienio pusryčiai čia prasideda su puikiomis mimosomis nuo 12:00 ir trunka net iki 18:00 vakaro.

VYNO KORTA.

Vyno korta „Uokse“nuolat keičiama priklausomai nuo sezono patiekalų. Ji nėra gausi, tačiau joje yra gerų, retų vynų. Restorano šeimininkai nuolat konsultuojasi su į šio amato atstovais, kad parinktų geriausius derinius prie esamo meniu.

ĮDOMU.

Restorano pavadinimas„Uoksas“ reiškia paukščių išskaptuotą ertmę medyje, kurioje apsigyvena uoksiniai paukščiai (gerniai, žalvariniai, kai kurios pelėdos ir pan.). Dar vienas žingsnis arčiau gamtos.