Nr. 9 Sweet Root

Restorano „Sweet Root“ Užupyje įkūrėjai Sigitas ir Vilius Žemaičiai su Agne Marcinauskaite priėmė iššūkį kurti patiekalus pagal sezoną ir tik iš vietinių produktų, todėl šis restoranas Lietuvoje yra bene labiausiai priklausomas nuo vietinės gamtos. Valgiaraštis čia keičiasi nuolat, tačiau yra nedidelis, o patiekalai nesikartoja. Ši vieta idealiai tinka perfekcionistinio minimalizmo mėgėjams, kurie nori pažinti netradicinę vietinę virtuvę.

Faktai

ŠefasJustinas Misius
Restorano vadovasSigitas Žemaitis
Virtuvės tipasmetų laikų įkvėpta vietinė virtuvė
Darbo laikasII-VI 18:00-23:00
AdresasUžupio g. 22, Vilnius
Internetewww.sweetroot.lt
Veikia nuo2014 m.
Terasayra
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsdraugiški

Išskirtinis patiekalas


STIPRIAUSIA PUSĖ.

Restorano savininkas Sigitas vertina atvirą virtuvę ir sezoninius produktus. Jis kartu su kolegomis iš „Sweet Root“ atiduoda didelę pagarbą vietiniams produktams. Be to, jiedu su Agne nuolat būna restorane ir patys aptarnauja susirinkusius svečius.

IDĖJA.

Nors nauji vėjai gastronomijoje Sigitui, Viliui ir Agnei yra įdomūs, tačiau kurdami restoraną jie norėjo sugrįžti prie šaknų. Taip per 10 didelio noro metų gimė restoranas, o su juo ir pavadinimas. Tačiau „grįžimas prie šaknų“ šiuo atveju jokiu būdu nereiškia tradicinės lietuviškos virtuvės. Čia maistas yra patiekiamas moderniai, o tikrumą lemia produktai, lietuviškos tradicijos ir noras sugrąžinti emociją patiekalams bei vakarienės metui.

IŠŠŪKIS.

Žinoma, ilgiausiai iki atidarant restoraną šeimininkams užtruko surasti patikimus vietinius ūkininkus (tiesa, šis procesas yra dinamiškas iki šiol). Kaip pats Sigitas sako, kartais surasti tikrą vietinį produktą yra sudėtingiau nei gauti platų asortimentą iš kitų pasaulio šalių. Tuo pačiu, tenka įdėti papildomų pastangų ne tik vietinio produkto atradimui, bet ir jo pristatymui į restoraną.

INGREDIENTAI.

Sukurti idėją ir ją puoselėti, nenukirsti, jei nepavyksta, yra iššūkis ir jis šiame restorane yra priimtas (angl. k. challenge accepted). Savininkas Sigitas ir šefas Justinas su savo komanda siekia grąžinti emociją į lėkštę su maistu.

„Sweet Root“ kūrėjai nuolat edukuoja klientus ir pasakoja apie vietinius ingredientus, iš kur jie atkeliauja, kaip auga, kada yra geriausios kokybės.

Žinoma, druska, kava ir vynas čia yra atvežtiniai. Tačiau nors, pavyzdžiui, kavos pupelės keliauja iš Pietų Amerikos, kavą jie perka iš vietinių skrudintojų („Taste Map“ ir „Crooked Nose & Coffee Stories“). Taigi „Sweet Root“ palaiko ne tik vietinį augintoją, bet ir gamintoją.

DARŽAS.

Atidarę „Sweet Root“ Sigitas ir Agnė pradėjo ir dar vieną projektą – savo daržą. Dabar jame auga gausybė žolelių, daržovių bei uogų. Visa tai jie naudoja savo restorane sezono metu, o taip pat kaupia ingredientų atsargas žiemai.

CREDO.

Svarbu, kad patiekalas būtų aiškus, suprantamas, patogus valgyti, o skonis – natūralus, atpažįstamas, bet kartu ir stebinantis. Ir žinoma, svarbu, kad lėkštėje kiekvienas rastų emocijas bei prisiminimus.

DEGUSTACINĖ VAKARIENĖ.

„Sweet Root“ degustacinę vakarienę sudaro 7 patiekalai, pasitikimo taurė, švelniai gazuotas ar stalo vanduo, plikoma ar šaltai ruošta kava, arbata ir keletas vieno kąsnio istorijų. Kaina – 65 EUR asmeniui. Vakarienė trunka apie 3 valandas. Jos metu atsiskleidžia visa mūsų šalies spalvų paletė. Tokia vakarienė – puiki idėja, jei norisi parodyti lietuvišką, bet modernią virtuvę užsieniečiams. Taip pat prie tokios vakarienės tiks ir romantiškas pasimatymas, ir šeimos šventė, ir draugų vakaras.

INTERJERAS.

Restorano interjero autorė yra restorano įkūrėjos Agnės sesuo Jurgita Marcinauskaitė („2XJ“ architektūros studija). Ji sukūrė švarų, pastelinį ir neperkrautą interjerą, kuris neatitraukia dėmesio nuo lėkštės. Būtent pastaroji čia yra vietos akcentas su visomis savo spalvomis ir emocijomis.