Nr. 1 Stebuklai

„Stebuklai“ – tai vieta, kuri džiugina savo klientus nuo ankstyvaus ryto iki vėlyvaus vakaro septynias dienas per savaitę ir stengiasi niekada nenuvilti. Tokio atsidavimo savo ištikimiesiems klientams išties reikia paieškoti. Tiesa, ši vieta yra iš tų, kuri neužsidaro privatiems renginiams – vėlgi, kad nenuviltų savo lojaliausių pusryčiautojų, pietautojų ir vakarieniautojų.

Restorano vadovas ir virtuvės vadas Martynas Praškevičius yra vienas labiausiai vertinamų Lietuvos šefų, kuris ne tik tiki, kad virtuvėje visko galima išmokti pačiam, bet tai jau ir įrodė.

Nors, kaip pats Martynas sako, iš pradžių jis norėjo atidaryti griliaus patiekalų restoraną su baru, tačiau kolegų sukurtas pavadinimas „Stebuklai“ įpareigojo pasitempti. Tiesa, nors ir po daugybės įvertinimų ir komplimentų Martynas iki šiol nedrįsta šios vietos vadinti „fine dining“. Jo nuomone, tokiu atveju viskas turi būti nepriekaištinga, o jis nuolat nori kažką taisyti, gerinti, tobulėti.

Faktai

ŠefasMartynas Praškevičius
Restorano vadovasMartynas Praškevičius
Virtuvės tipasgrill & bar
Darbo laikasI-VII 08:00-23:00
AdresasGynėjų g. 14, Vilnius
Veikia nuo2012 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina20 EUR
Vienu metu čia telpa60 žmonių
Terasayra
Pusryčiaiyra (kasdien, o savaitgaliais iki 14:00)
Dienos pietūsyra
Šunimsterasoje – draugiški, viduje – ne

Išskirtinis patiekalas

VAKARIENĖ.

Vakaro valgiaraštis, kaip ir daugumoje aukšto lygio restoranų, čia keičiasi kas sezoną. Kad galėtų kurti Martynui svarbiausia yra apsirūpinti gerais, kokybiškais produktais. Toliau visi stebuklai, pasak jo, slypi paprastume.

Žinoma, kadangi nuo pat pradžių idėja buvo valgius patiekti su dūmo kvapu, t.y. atidaryti grill restoraną, iki šiol „Stebuklų“ meniu siūlo nemažą patiekalų „nuo ugnies“ kiekį.

Žinoma, jau turbūt nereikia pridurti, kad beveik viskas yra gaminama restorano virtuvėje, nuo padažų iki vietoje kepamos duonos.

Desertai „Stebukluose“ yra verti atskiros pastraipos. Tačiau ji bus trumpa – Martyno desertus reikia ragauti. Tai yra visų skonių šedevrai, kurie iš tiesų yra verti būti vadinami mažais stebuklais.

INGREDIENTAI.

M. Praškevičiaus vasaros dienos prasideda turguje, kur jis ieško šviežiausių sezoninių produktų. Antradieniais ir ketvirtadieniais jį galima sutikti Tymo turguje. Beje, pastaruoju metu jis itin pamėgo sausai brandintą lietuvišką jautieną. Žinoma, tokio lygio restoranas neapsieina ir be didžiųjų produktų tiekėjų.

PUSRYČIAI.

Apie „Stebuklų“ pusryčius kalbos sklando ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje. Kas čia yra pusryčių karalius? Žinoma, Benedikto kiaušinis! Beje, Martynas yra vienas pirmųjų šefų, kuris Vilniuje įvedė vėlyvųjų pusryčių madą (ją jis pradėjo dar „Briusly“, kurio meniu jis iki šiol prižiūri).

VERSLO PIETŪS.

Kaip ir priklauso, „Stebukluose“ dienos pietūs nėra paprasti, bet labiau tradiciniai nei a la carte patiekalai. Pietų meniu keičiasi kasdien. Karštų patiekalų kaina yra apie 7 EUR, sriuba 2-3 EUR.

RAW BARAS.

Kurdamas griliaus patiekalų įkvėptą meniu, M. Praškevičius nuo pat pradžių norėjo daugiau dėmesio skirti ir raw (liet. k. – žaliems) patiekalams. Ir šiuo atveju, tai neturi nieko bendro su žaliavalgių maistu. Kalbama apie žalią mėsą ir žuvį, kurią „Stebuklų“ virtuvė neretai patiekia netgi labai išradingai.

DEGUSTACINĖ VAKARIENĖ.

Karts nuo karto Martynas, kaip pats sako, „pažaidžia“ „fine dining“, t.y. organizuoja temines degustacines vakarienes. Vidutiniškai tokių kulinarinių įvykių metu jis gamina net 14-18 teminių patiekalų! Pavyzdžiui, vakarienės tema „Kai siela sutinka kūną“ buvo vystoma kartu su baru „Spiritus“ svečiuose. Kita degustacinė vakarienė improvizavo Meksikos laboratoriją ir pan. Nėra nei taisyklių, nei periodiškumo – viskas vyksta pagal sezoną, nuotaiką, idėją, todėl jei domina vieno geriausio Lietuvos šefo degustacinės vakarienės, reiktų sekti „Stebuklų“ paskyrą Feisbuke.

ĮDOMU. Nors restoranas dirba septynias dienas per savaitę, nuo ryto iki vėlumos, Martynas vis tiek bando prisiliesti prie kiekvieno patiekalo, kuris išeina per vadinamąjį „langelį“.