Nr. 30Salvete City

30 geriausių restoranų Lietuvoje sąrašą atidaro Gedimimo prospekte pasislėpęs šeimos restoranas „Salvete City“, kuris yra įsikūręs kaimynystėje su kitu gerai vertinamu restoranu „Dine“. Abi vietos šioje miesto dalyje atsidarė kelių mėnesių skirtumu. 

„Salvete City“ vadovė Alvyda yra tikrų tikriausia šeimininkė, kuri reprezentuoja restoraną, asmeniškai susipažįsta su nuolatiniais jo klientais, puoselėja kiekvieną kampą, su meile prižiūri restorano gėles, bet šiukštu nesikiša į meniu. Tam ji pasikvietė prestižinės Gualtiero Marchesi „Alma“ virėjų mokyklos ir kelių „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtų restoranų auklėtinį, virtuvės šefą Antonio Serra.

Faktai

ŠefasAntonio Serra
VadovasAlvyda Eigminienė
Virtuvės tipasmoderni itališka virtuvė
Darbo laikasI-III 11:00-22:00, IV-VI 11:00-00:00, VII 12:00-20:00
AdresasGedimino pr. 37, Vilnius
Atidarymo metai2014 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina14 EUR
Terasayra
Pusryčiaiyra (savaitgaliais nuo 11:00)
Dienos pietūsyra
Šunimsdraugiški

Išskirtinis patiekalas
Ėrienos filė su brokoliais ir raudonaisiais serbentais

ŠEFAS. 

Antonio Serra yra kilęs iš Sardinijos salos Italijoje, tačiau daugiau dirbo užsienio restoranuose: Prancūzijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje. Į Lietuvą jį atvedė meilė, todėl nuo 2015 m. spalio mėnesio jis nusprendė įsikurti Vilniuje ir netrukus ėmėsi „Salvete City“ iššūkio.

Tiesa, Antonio yra ne vienintelis italas šiame restorane. Restorano administracinius reikalus tvarko ir svarų patariamąjį balsą turi Alvydos dukters vyras Euglenas kilęs iš Florencijos. Kaip ir minėjome, tai tikrų tikriausias šeimos restoranas. Taip yra dar ir dėl to, kad visas kolektyvas Alvydai yra tarsi šeima.

VAKARIENĖ. 

Antonio „Salvete City“ meniu keičia 5 kartus per metus. 4 sezonai – 4 meniu, o kada tą penktąjį kartą? Ogi per Kalėdas ir mėnesį iki jų ši vieta turi specialų šventinį valgiaraštį.

Šefas teigia, kad atspirties tašku kuriant naują meniu jam tampa einamojo sezono ingredientai. Dažniausiai tai būna kokia nors daržovė, vaisius arba uoga. Kadangi Antonio į Lietuvą atkeliavo iš Italijos, o patirties sėmėsi skirtingose Europos šalyse, tai į sezoniškas gėrybes jis žiūri plačiau. Kurdamas patiekalus šefas numato, kas tuo metu savo „aukštumoje“ yra ne tik lietuvių daržuose ir ūkiuose, bet ir visoje Europoje.

INGREDIENTAI. 

Kai kurios daržovės, vaisiai, šviežia žuvis (laukinė, ne iš fermų) į restoraną keliauja iš Sardinijos. Taip pat iš Italijos Alvyda ir Antonio veža sūrius, vyną, vytintą bei rūkytą mėsą, alyvuogių aliejų. Patys vietoje jie kepa duoną. Beje, Antonio labai gerai vertina lietuvišką mėsą, taip pat vietinius pieno produktus.

RESTORANO PRIEŠISTORĖ. 

Pirmąjį „Salvete“ A. Eigminienė atidarė Europos centro golfo klube, o antrasis – „Salvete City“ –, kuris ir yra įvertintas šiame projekte, duris atvėrė Vilniuje. Tiesa, šalia šių dviejų restoranų moteris su vyru Arvidu vysto kitą įdomią veiklą – avių ūkį.

AVYS. 

Netoli Sartų, kur yra Eigminų sodyba, yra ir šeimos avių ūkis. Jis atsirado iš praktiško noro, kad kažkas nuėstų žolę ir nereiktų jos patiems pjauti. Taip sodyboje atsirado kelios avios, vėliau jos pradėjo daugintis. Netrukus atsirado susidomėjusių Eigminų aviena. Taip gimė dar vienas šeimos verslas – avių ūkis, kuriame nuolat auga apie 150 avių. Tiesa, ten dabar yra auginamos ir vištos, o tvenkinyje – upėtakiai. Taigi natūralu, kad šiame restorane išties daug ypatingai šviežios, sveikos mėsos, žuvies ir netgi paukštienos.

INTERJERAS. 

Į interjerą Alvyda kartu su dukra Beatriče sudėjo savo širdį. Joms padėjo menininkė Vaiva Abromaitytė. Vaivos paveikslai, kuriose vaizduojamos abi šeimos dukros, šeimos asmeniniai daiktai bei istorija puošia abi restorano sales. Baldai – daugiausia lietuvių kūrėjų. Ant stalų – kokybiškas porcelianas, profesionalūs įrankiai ir šveicariškas krištolas.

VYNO KORTA. 

Šios vietos vyno korta išsiskiria unikalumu – čia yra vynų, kurių nerasi niekur kitur Lietuvoje. Alvyda asmeniškai bendrauja su keliais Italijos vyno ūkiais, iš kur užsako dalį šio „šventojo“ gėrimo. Kadangi „Salvete“ šeimininkė yra baigusi someljė mokyklą (tik dėl laiko stokos nelaikė egzaminų), ji pati dažnai pasisukioja restorane ir pataria lankytojams, kokius gėrimus rinktis prie vienų ar kitų patiekalų.

DIENOS PIETŪS. 

Dienos pietų meniu čia keičiasi kas savaitę. Jis yra ypatingas tuo, kad siūlo netgi tris skirtingus kompleksus (vienas – mėsiškesnis, kitas – su žuvimi, o trečias yra skirtas vegetarams).Vidutinė dienos pietų komplekso kaina 8-11 EUR, tačiau jį galima išardyti ir pietums užsisakyti mažiau.

ĮDOMU. 

Alvyda jau daug metų domisi lėto maisto filosofija. Ją ji bando perteikti ir šiame restorane. Tikslas skatinti vartoti sveiką, ekologiškai užaugintą maistą, mėgautis maisto gaminimu ir gastronominiu palikimu. Taip pat lėto maisto šalininkai skatina susimąstyti apie tai, ką valgo, taip pat išsaugoti visų šalių nacionalines ir tradicines virtuves, parduotuvėles su ekologiškais produktais. Alvyda šiuo atveju pradėjo nuo savęs – ėmė auginti avis, žuvis, paukščius. Atsitiktinumas arba ne, bet lėto maisto judėjimas prasidėjo jos pamėgtoje Italijoje.