Nr. 10Saint Germain

Tai yra vienas pirmųjų aukšto aptarnavimo lygio restoranų Vilniuje, duris atvėręs prieš 11 metų kaip vyninė, kuri, beje, tuo metu irgi buvo viena pirmųjų mieste. „Saint Germain“ iki šiol yra žmonių, kurie čia dirba nuo pat pradžių. Vienas jų – pagrindinis virtuvės šefas Gediminas Švenčionis.

Nors „Saint Germain“ stalai yra nukloti baltomis staltiesėmis ir vakare lankytojai čia mėgsta pasipuošti, o visa restorano komanda yra nuolat pasitempusi, prancūziškas bohemos dvelksmas dėl idiliškos lokacijos Vilniaus senamiestyje šiai vietai yra visiškai nesvetimas.

Faktai

ŠefasGediminas Švenčionis
VadovasDainius Vasiliauskas
Virtuvės tipasPrancūziška virtuvė
Darbo laikasI-VI 11:00-00:00, VII 11:00-23:00
AdresasLiteratų g. 9-32, Vilnius
Atidarymo metai2005 m.
Vienu metu čia telpa40 žmonių
Vidutinė karšto patiekalo kaina18 EUR
Terasayra
Pusryčiaiyra (tik savaitgaliais nuo 11:00)
Dienos pietūsnėra
Šunimsviduje – nedraugiški, terasoje – galima

Išskirtinis patiekalas
Ėriuko nugarinės šonkauliukai

VAKARIENĖ

G. Švenčionio sukurtas meniu per daugiau nei 10 metų keičiasi nedaug, nes, kaip teigia restorano vadovas Dainius Vasiliauskas, kad įtrauktų naują patiekalą, reikia kažkurį išmesti, o eliminuoti galima tik tuo atveju, jei pavyksta pagaminti kažką geriau. Tai nėra taip paprasta. Be to, nuolatiniai „Saint Germain“ lankytojai yra pamėgę tam tikrus patiekalus, kurie visus tuos 11 metų yra nuolat tobulinami.

O labiausiai lankytojų pamėgti desertai yra iš klasikos skyriaus: fondant au chocolat, tiramisu, creme brule ir neseniai meniu atsiradusi pana cota su pasiflorais ir karamele.

Iš pagrindinio meniu jau 11 metų nesitraukia „Saint Germain“ jautienos tartaras, pomidorinė ir baravykų sriubos, befstrogenas, tuno filė, firminis rizotas.

Ingredientai, iš kurių gaminami šio restoranų patiekalai, atkeliauja iš viso pasaulio. Mėsa – daugiausia atvežtinė. Ji ant vakarienės stalo atsiduria atkeliavusi iš Naujausios Zelandijos, Brazilijos ar Airijos. Iš esmės kiekvienas ingredientas šiame restorane yra išieškotas ir keliauja iš daugybės skirtingų šalių bei tiekėjų.

Taip pat nemažai produktų „Saint Germain“ virtuvė gamina pati. Visi padažai, majonezas, lydytas sviestas ir kiti pagrindiniai produktai yra gaminami vietoje.

APTARNAVIMAS IR VYNO KORTA. 

Kaip teigia D. Vasiliauskas, Vilniuje sunku surasti geresnį aptarnavimą nei čia. Juolab restoranas turi ir savo someljė – Mindaugą Miežį –, kuris vakarais lankytojams padeda suderinti maistą ir vyną.

Vyno korta „Saint Germain“ yra optimali. Ji aprėpia Naująjį ir Senąjį pasaulius, pagrindinius didžiųjų vynų eksportuotojų regionus. Nors čia nerasi itin retų vynų, tačiau „Saint Germain“ vyno rūsys paprastai įtinka patiems įvairiausiems skoniams. Žinoma, šiuo klausimu čia dominuoja prancūziškas vynas.

PUSRYČIAI

Nuo šios vasaros „Saint Germain“ pagaliau pristato ir atskirą pusryčių meniu, kuriame – ir Benedikto kiaušinis, ir prancūziškas omletas, ir blyneliai su ikrais, švieži kruasanai, šviežūs vaisiai ir daržovės bei kiti lengvi gurmaniški ryto patiekalai.

ĮDOMU

Šią vietą per 11 metų įvertino ir žinomi pasaulio aktoriai, kurie filmuodamiesi Vilniuje ne kartą ir ne du užsukdavo į „Saint Germain“. Vien aktorius Jeremy Ironsas ir visa jo filmavimo komanda padarė didžiulę paslaugą pačioje pradžioje, kai tik atsidarė restoranas. J. Ironsas itin pamėgo „Saint Germain“ ir kol filmavosi Vilniuje, buvo nuolatinis šios vietos lankytojas. Taip pat čia nemažai vakarų praleido aktoriai Johnas Malkovichius, Danielis Craigas, Naomi Watts, Marie Trintignant šeima ir kiti.

CREDO

Restorano savininkas Dainius yra frankofonas. Jis kasmet su savo komanda keliauja į Prancūziją semtis naujų idėjų, stebėti naujausių tendencijų ir atrasti naujų vynų. Jo ir šio restorano credo – viskas prasideda nuo skonio. Dainius pastebi, kad kiti restoranai dažnai pirmiausia koncentruojasi į formą, kuri sukuria lūkestį. Tai, pasak jo, šiai vietai nėra priimtina. Taip pat jam svarbu, kad maistas būtų ne tik šviežias ir kokybiškas, bet išsiskirtų dar kažkuo, kas daro konkretų patiekalą ypatingu ir unikaliu.