Nr. 24 Nerija

Geriausiai įvertintų restoranų pajūryje šiame sąraše nebus daug – keli Klaipėdoje, vienas Palangoje ir vienas magiškoje Nidoje. Atokiau nuo pagrindinės Nidos gatvės šurmulio įsikūręs restoranas „Nerija“ per daugiau nei 12 metų pelnė ne tik lankytojų dėmesį, bet ir aukštą industrijos profesionalų įvertinimą. Oficialu – atokiausias šalies kurortas turi aukšto lygio virtuvę.

Faktai

ŠefasJonas Bilotas
Restorano vadovasJovita Lenkaitytė ir Gintaras Makulis
Virtuvės tipaseuropietiška virtuvė
Darbo laikasI-VII 8:00-00:00
AdresasPamario g. 13, Nida
Veikia nuo2004 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina15 EUR
Vienu metu čia telpa100 žmonių
Terasayra
Pusryčiaiyra
Dienos pietūsnėra
Šunimsviduje – nedraugiški, terasoje – galima

Išskirtinis patiekalas


KOMANDA.

Restorano „Nerija“ komanda čia kasmet susiburia pusės metų kulinariniam nuotykiui. Restoranas veikia nuo kovo iki spalio mėnesio. Visą tą laiką restorano šeimininkai Jovita ir Gintaras, virtuvės šefas Jonas ir administratorius Augis iš čia nekelia kojos. Tai yra branduolys, apie kurį sukasi „Nerijos“ kokybė.

KELIONĖS.

Kitą pusę metų, kai Nidos „Nerija“ užsidaro, kolektyvas gyvena ramesniu ritmu Kaune arba Vilniuje. Tačiau tą laiką daugiausia išnaudoja ne poilsiui, o tobulėjimui. Be to, restorano kolektyvas kasmet leidžiasi į gastronominę kelionę svetur. Kartu jie jau yra aplankę daugybę skirtingų regionų (Katalonija, baskų kraštas, Šampanės regionas ir t.t.), kur visuomet stengiasi išragauti vietinės virtuvės pažibas ir apsilankyti „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose. Tai duoda impulsą ateinančiam sezonui „Nerijoje“.

VAKARIENĖ.

A la carte meniu šiame restorane yra judrus. Labai daug priklauso nuo žvejų sėkmės. Kartais iš jūros į restoraną atkeliauja 10 kg jūrinė lašiša, o iš marių pusės – laukinis šamas. Kitomis dienomis – kitos žuvys. Tiesa, virtuvė išvis nenaudoja šaldytų produktų, taigi ir žuvis čia gaminama tik šviežiai pagauta, atvėsinta.

Mėsą, daržoves ir kitus produktus restorano šeimininkai susirenka iš visos Lietuvos. Žinoma, daugiausia daržovių atkeliauja iš Klaipėdos turgaus, kur šefas Jonas pažįsta beveik visas bobutes. „Nerijos“ personalas susipirkti šviežių produktų į Klaipėdą keliauja bent du kartus per savaitę.

Kelionių metu į užsienį (žinoma, tą pusmetį, kai restoranas neveikia) šeimininkai atsiveža ir negendančių produktų visam sezonui į priekį: nuo itališkų aliejų, parmezano sūrio iki gurmaniškų prieskonių ir, be abejonės, vynų.

Žinoma, savo valgiaraštyje „Nerijos“ restoranas turi ir laiko patikrintą klasiką, kurios klientai kasmet tikisi paragauti, dėl jos sugrįžta ar prisimena šią vietą. Pavyzdžiui, žąsų kepenėlių karpačio ar virtinukai su krevetėmis ir šukutėmis. Apibendrinant vieno prabangiausio (ir brangiausio) Nidos restorano meniu, jis nėra gausus, tačiau skirtas išrankiam skoniui. Apskritai Lietuvos kurortuose surasti tokio lygio restoraną nėra paprasta.

VIETA.

Iki 2000 m., kai atsidarė „Nerijos“ viešbutis, ši vieta buvo apleista. Jovita ir Gintaras ją įsigijo aukciono metu. Po keturių veiklos kaip viešbutis metų šeimininkai suprato, kad svečius reiktų atitinkamai ir maitinti. Tuo metu Nidoje nebuvo kažko įspūdingo. Prie pusryčių meniu atsirado a la carte.

LANKYTOJAS.

Vakarienės meniu netruko įvertinti ir garbingiausi šalies politikai, ir užsienio turistai (žinoma, daugiausia vokiečiai). Nors viešbutyje dabar 80% svečių yra užsieniečiai, tačiau restorane vakarieniauja ir labai daug Neringoje poilsiaujančių lietuvių. Vis dėlto į „Nerijos“ viešbučio restoraną užsuka ne masėms skirtos virtuvės gerbėjai, bet išskirtinių skonių ir gurmaniškų valgių ieškantys klientai.

VYNO KORTA.

Jeigu virtuvėje šeimininkauja Jonas, tai salėje tai daro Augis (Eugenijus Galinis). Jis turi puikiai išlavintą skonį ir gali prie užsakytų patiekalų lankytojams padėti išsirinkti tinkamiausią vyną. „Nerija“ turi virš 300 skirtingų vyno rūšių – kaip restoranui esančiam atokiausiame šalies kampe, tai yra įspūdingas skaičius. Be to, vynų pasirinkimas čia yra labai platus tiek skonio, tiek regionų ir tiek kainos požiūriu.

ĮDOMU.

Šeimininkė Jovita čia „laiko“ visus kampus ir visada yra „Nerijoje“. Jos atsidavimo šiai vietai dėka magiškoji Nida turi restoraną, kuriame atostogų metu gali pasilepinti gurmaniška virtuve. Išties tokių vietų, kur būtų ir geras vynas, ir aukšto lygio maistas, šiame rojaus kampelyje nėra daug. O gal tik viena? Ir viena šiuo atveju džiugina – juk geras maistas ir po jo pasiliekanti emocija yra svarbi atostogų sudedamoji dalis!