Nr. 27La Provence

Prieš 15 metų pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje, Vokiečių gatvėje, duris atvėrė „La Provence“ ir užkėlė valgymo įstaigų kartelę visoje Lietuvoje. Tuo pačiu ir pats sau metė iššūkį – lietuviams pristatyti Viduržemio jūros gourmet virtuvę. Dabar tai skamba lyg nieko ypatingo, tačiau ši vieta išties suvaidino svarbų vaidmenį lavindama mūsų skonį ir poreikį kokybei lėkštėje.

Faktai

ŠefasArūnas Oželis
VadovasArūnas Oželis
Virtuvės tipasViduržemio jūros virtuvė
Darbo laikasI-VII 12:00-00:00
AdresasVokiečių g. 22, Vilnius
Atidarymo metai2001 m.
Vienu metu čia telpa50 žmonių
Vidutinė karšto patiekalo kaina25 EUR
Terasayra
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsviduje - nedraugiški, terasoje - galima

Išskirtinis patiekalas
Salade niçoise (2005)


VAKARIENĖ

Bandė gaminti ir dienos pietus, ir ruošti pusryčius, bet galiausiai po daugybės naudingų patirčių čia liko a la carte ir vakarienės koncepcija. Pagrindinis restorano meniu šiuo metu yra skilęs į dvi dalis. Pirmoje dalyje – vintažiniai patiekalai, antroje – sezoninis valgiaraštis.

Į vintažinių patiekalų meniu yra sukrauta visa šio restorano klasika, kuri per 15 metų visapusiškai pasiteisino ir kurios klientai nepaleidžia, o sugrįžę – reikalauja. Tarp tokių restorano hitų išliko ypatinga Nicos salotų versija (2005), vietoje ruošiamas foie gras (2010), bisque kreminė omarų sriuba su jūrų šukutėmis (2004), crabe chaud apkepta kamčatkos karališko krabo koja (2004) ir t.t.

Šiuo atveju metai sufleruoja, kada buvo sukurtas patiekalas ir nuo kada jis nesitraukia iš restorano meniu – kaip vynas turi savo metus, taip ir laiko patikrinta „La Provence“ klasika.

Sezoninį meniu Arūnas Oželis pristato porą kartų per metus. Tačiau, kaip pats teigia, idėjų jis turėtų bent šešiems sezonams į priekį. Tiesa, „La Provence“ – ne iš tų ekstravagantiškų restoranų, kurie naudoja brangiausius ingredientus (nors yra taip manančių), tačiau sezoniniame meniu nepamatysi paprastos vištienos ar kiaulienos. Greičiau kažką per vidurį – ėriuką, antį, anties kepenėles ir pan.

ŠEFAS

Arūnas nevadina savęs šefu, tačiau šiuo metu jis generuoja valgiaraščio idėjas ir turi komandą, kuri jas įgyvendina.

Kulinarinės kelionės yra jo silpnybė. Jų metu vyras lanko geriausiai vertinamus pasaulio restoranus, bendrauja su jų šefais, semiasi žinių, apžvelgia naujausias tendencijas. Grįžęs namo Arūnas visada stengiasi pabendrauti su savo klientais ir suprasti jų norus. Viską sudėjus gimsta „La Provence“ sezoninis valgiaraštis.

Anksčiau 7 metus „La Provence“ Arūnas kūrė kartu su šefu iš Ispanijos Xavieru Lopezu (dabar – „Telegrafo“ šefas), dar anksčiau – su viena stipriausių Lietuvos šefių moterų – Aldona Gečiene (dabar – „Imperial“ šefė).

LAIKAS

Kai kurie žmonės išaugo su šiuo restoranu, o kai kurie, galima sakyti, paseno. Kai kas netgi išėjo į pensiją – pavyzdžiui, padavėjas Kazimieras, kuris čia dirbo nuo pradžių iki pensijos. Būtent dėl lojalaus personalo daugelis nuolatinių „La Provence“ klientų gali pasakyti tą legendinę frazę „Man kaip visada“. Kolektyvo amžiaus vidurkis – 45 m.

VIETA

Apie 1970-1990 m. čia buvo labai populiarus baras. Dar seniau – rūsiuose slėpėsi spirito varykla. Pastatas su savo XV-XVI a. rūsiais, kur yra „La Provence“, priklauso evangelikų liuteronų bažnyčiai.

INTERJERAS

Restorano architektūriniai sprendimai priklauso vienai žymiausių architektų komandai – „Jungtinės pajėgos“: projekto autorės A.Kaušpedienė ir V.Rimkienė. Interjeras nesikeičia jau daugybę metų – juk ir tikrasis Provansas yra apie nostalgiją, jaukumą, šilumą, pabuvusią kokybę ir jokių brangių medžiagų. Beje, „La Provence“ vienas pirmųjų restoranų Lietuvoje, kuris atsisakė staltiesių – čia ant stalo svečius pasitinka servetėlės su kiparisais.

ĮDOMU

„La Provence“ kartu su Arūnu Oželiu nori tapti atviresni jaunajai kartai – tai nebėra tik ponų vieta, greičiau ji skirta tiems, kas vertina Viduržemio jūros dvelksmą toli nekeliaujant.

Vaizdai