Nr. 21 Da Antonio

Nepriklausomos Lietuvos kontekste „Da Antonio“ yra unikali vieta su istorija. Italas Antonio su žmona Asta restoraną atidarė 1996 m., tačiau iš pradžių ši vieta veikė kaip picerija. Jos viduryje stovėjo pirmoji Lietuvoje krosnis picoms kepti, o jas kepė italai.

Vėliau restoranas augo ir iš picerijos tapo picerija-tratorija – t.y. plėtėsi patiekalų pasirinkimas. Vėliau „Da Antonio“ tapo picerija-restoranu – valgiaraštyje atsirado restoraninio lygio valgių. Galiausiai picų bumas Lietuvoje ėjo į pabaigą ir krosnį šeimininkai nusprendė griauti. Nuo tada ši vieta pradėjo veikti tik kaip restoranas su kūrybišku ir nepigiu meniu.

Faktai

ŠefasDmitrij Babenko
Restorano vadovasAntonio ir Asta Meschino
Virtuvės tipasmoderni itališka virtuvė
Darbo laikasI-V 11:00-23:00, VI-VII 12:00-23:00
AdresasVilniaus g. 23, Vilnius
Internetewww.antonio.lt
Veikia nuo1996 m.
Vidutinė karšto patiekalo kaina18 EUR
Vienu metu čia telpa50 žmonių
Terasayra
Pusryčiainėra
Dienos pietūsnėra
Šunimsdraugiški

Išskirtinis patiekalas
Ant griliaus kepti aštunkojo čiuptuvai, keptos orkaitėje Amandine bulvytės, Kalė kopūstai, bulvių putėsiai, pomidorų čipsai

VAKARIENĖ.

„Da Antonio“ veikia jau daugybę metų. Restoranas pergyveno ir pakilimą kartu su ažiotažu dėl picų, ir Gedimino prospekto rekonstrukciją, kai į restoraną užsukdavo tik ištikimiausi klientai. Šio restorano šefas Dmitrij Babenko išbandė įvairų meniu. Vis dėlto jis niekada nenutolo nuo itališkos virtuvės.

Šiuo metu restorano valgiaraštis yra keičiamas bent 2-3 kartus per metus. Kas mėnesį atsiranda keletas šefo patiekalų, kurių nėra pagrindiniame meniu. Kurdamas naują valgiaraštį pagrindinių patiekalų idėjų ir naujoviškų paruošimo būdų, Dmitrij semiasi kelionių metu. Be to, draugai jam nuolat veža įvairiausias kulinarines knygas ir žurnalus iš viso pasaulio, tačiau daugiausia, žinoma, iš Italijos.

Naujų patiekalų idėjos atsiranda dar gerokai iki naujo sezono pradžios. Dmitrij kelis mėnesius į priekį žino, ką gamins pavasarį/vasarą ar rudenį/žiemą. Žinoma, tai priklauso nuo sezono ir kokie produktai tuo metu yra „aukštumoje“.

Dmitrij nuo pat pradžių nors ir kurdamas Italijos įkvėptus patiekalus stengiasi palaikyti lietuvišką ūkį. Pavyzdžiui, „Da Antonio“ komanda viena pirmųjų pradėjo dirbti su lietuviškomis mėsomis. D. Babenko iki šiol pats dalyvauja mėsų paruošimo brandinimui procese, kuris neretai trunka apie 6 mėnesius. Daržoves, pavyzdžiui, šparagus jis perka Šiauliuose, šparagų ūkyje, o įvairiausius daigus – Kaune.

SPECIALIZUOJASI.

Naminiai ravioliai – šio restorano vizitinė kortelė. Būtent čia buvo pradėti gaminti pirmieji naminiai ravioliai Vilniuje. Tačiau iki šiol restorano virtuvė juos stengiasi patiekti ypatingai, eksperimentuoja su forma, įdarais bei kitais priedais.

INTERJERAS.

Kiekviena restorano niša yra puošta italų dailininkų reprodukcijomis, vazomis, antikvariniais laikrodžiais. Restorano prieigos išsiskiria simbolinėmis Antikos laikus primenančiomis kolonomis ir frontonu. Dėl savo elegantiškos, tačiau ne itin griežtos aplinkos „Da Antonio“ puikiai tinka dalykiniams susitikimams su verslo partneriais ir kolegomis, taip pat vakarienėms su draugais ir artimaisiais. Daugiausiai, kaip virtuvės šefas D. Babenko teigia, čia užsuka svečiai, kurie nenori reklamos, bet vertina privatumą ir aukštą aptarnavimo lygį.

VYNO KORTA.

Be abejonės, dominuoja itališki vynai ir prancūziškas šampanas. Paskanauti itališkų vynų čia galima iš visų šalies regionų: Kampanijos, Marches ir Umbrijos regionų, Abruzzo, Sardinijos, Sicilijos ir t.t.

ĮDOMU.

Jau įprasta, kad restoranas turi savo vyno kortą, tačiau rečiausio ir natūraliausio vandens korta stebina. Būtent tokią turi jau beveik 20 m. Vilniaus širdyje veikiantis restoranas „Da Antonio“. Be abejonės, šioje kortoje dominuoja itališko vandens pasirinkimas, tačiau yra ir viena lietuviško vandens rūšis.