Nr. 29Brasserie de Verres en Vers

Tiems, kas giliai nesidomi restoranų veikla, restoranas esantis šalia didelio viešbučio gali atrodyti nepatraukliai, neprieinamai arba, atvirkščiai, uždarai ir pernelyg prabangiai. Tačiau šalia „Radisson Blu Royal Astorija“ įsikūręs prancūziškos virtuvės restoranas „Brasserie de Verres en Vers“ neigia šį mitą.

Šis restoranas tenkina daug skonių, yra prieinamas, čia nėra baltų staltiesių, publika mišri (dominuoja verslo sektoriaus atstovai ir užsienio svečiai), o vaizdas pro langus alsuoja neįkainojama prabanga. Restoranas žvelgia į dvi Vilniaus puošmenas – miesto Rotušę ir Šv. Kazimierio bažnyčią. Meniu pagrindas – prancūziška klasika su lengva vietinių šefų improvizacija.

Šią vietą yra pamėgę tie, kuriems nereikia viešumo, tikisi aukšto lygio aptarnavimo, tačiau neieško išskirtinio dėmesio dėl savo statuso, žinomo veido ar įtakos. Taigi restorane jau lankėsi daugybė svarbių asmenų: nuo prezidentų, karalių iki didžiųjų pop žvaigždžių.

ŠEFAS

Dabartinis virtuvės šefas Gediminas Andriuškevičius šiame restorane pradėjo kaip eilinis virėjas. Vėliau praktikos sėmėsi užsienyje ir galiausiai grįžo į Lietuvą, kur tapo vadovaujančiu šefu ten, nuo kur pradėjo – „Brasserie de Verres en Vers“.

VAKARIENĖ

A la carte meniu Gediminas šiame restorane keičia du kartus per metus. Tiesa, 30% prancūziškos klasikos patiekalų (daržovių troškinys „ratatouille“, riebiosios kepenėlės „foie gras“, midijos balto vyno padaže, austrės ir pan.) niekada neišeina iš pagrindinio meniu. Juos klientai gali užsisakyti bet kuriuo metų laiku.

Taip pat restoranas turi 7 sezoninius meniu, kurie papildo pagrindinį valgiaraštį. Papildomas sezoninis meniu atsižvelgia į sezono hitus. Tai gali būti vien šparagų įkvėptas patiekalų rinkinys arba vien grybų sezono pagrindu sukurti patiekalai. Taip pat vėlyvą rudenį čia visada atsiranda žvėrienos meniu, o vasarą karaliauja specialus šaltasis meniu (naminiai ledai, šaltos kavos, naminiai limonadai ir pan.)

PUSRYČIAI. 

Jei kartais norisi viešbutinių buffet tipo, kur pats apsitarnauji, pusryčių pagal „Radisson Blu“ standartą, restoranas nuo pat ankstaus ryto atviras ne tik viešbučio gyventojams. Tiesa, kita gera žinia yra ta, kad čia standartiniai „Radisson“ pusryčiai yra papildomi įdomesniais patiekalais ir taure putojančio vyno. Toks malonumas kainuoja 19 EUR asmeniui.

BRUNCH

Kiekvieną mėnesį, išskyrus vasarą ir rugsėjį, „Brasserie de Verres en Vers“ organizuoja teminius „brunch'us“, t.y. vėlyvuosius sekmadienio pusryčius. Datos varijuoja priklausomai nuo švenčių ar kitų svarbių įvykių, tačiau restorano internetinėje erdvėje galima pasitikrinti bent pusės metų į priekį vėlyvųjų pusryčių planą. Tokių ypatingų pusryčių temos būna pačios įvairiausios. Pavyzdžiui, prieš pristatant specialųjį meniu su jūros gėrybėmis pirmiausia ta pačia jūros tema yra organizuojamas sekmadieninis „brunch'as“. Tokios maisto šventės kaina – nuo 35-50 EUR asmeniui.

DIENOS PIETŪS

Pietų meniu čia yra keičiamas kas savaitę. Jame visada yra du užkandžiai, du karšti patiekalai ir du desertai. Dienos pietų kaina „Brasserie de Verres en Vers“ – 12-15 EUR. Kava, arbata, vanduo įskaičiuoti į pietų kainą.

VYNO KORTA. 

Vynų pasirinkimas dengia visus Prancūzijos regionus. Someljė ir profesionaliausia šampano žinovė Lietuvoje Jolanta Smičienė asmeniškai padėjo sudaryti restorano vyno korta. Beje, ji pati dažnai būna restorane ir mielai padeda  išsirinkti vyną pagal patiekalą, o kartais ir atvirkščiai.

ĮDOMU. 

Pastatas, kuriame yra įsikūręs vienas iš 30 geriausių šalies restoranų, nuo seno atliko viešbučio ir restorano funkciją. Manoma, kad čia 1891 m. atsidaręs viešbutis „Italja“ yra pirmasis viešbutis Vilniuje. Beje, šis pastatas yra vienas iš įspūdingiausių secesinės architektūros pavyzdžių mūsų krašte.

Faktai

ŠefasGediminas Andriuškevičius
VadovasLinas Žemaitis
Virtuvės tipasprancūziška virtuvė
Darbo laikasI-VII 12:00 - 22:00
AdresasDidžioji g. 35/2, Vilnius
Atidarymo metai2009 m.
Vienu metu čia telpa76 žmonės
Vidutinė karšto patiekalo kaina18 EUR
Terasayra
Pusryčiaiyra
Dienos pietūsyra
Šunimsviduje – nedraugiški, terasoje – galima

Išskirtinis patiekalas
Kepta antis su apelsinais ir karamelizuotomis bulvytėmis

Vaizdai