ŠVENTARAGIO SODAS

Dar visai šviežiai besikuriantis „Šventaragio sodas“ jau turi šį bei tą išskirtinio, tad nenuostabu, kodėl „iittala“ naujų restoranų radaras nusprendė apsilankyti ir šioje vietoje.

Faktai

ŠefasGintautas Pleskačiauskas
VadovasŽivilė Norkevičiūtė
Virtuvės tipaseuropietiška virtuvė su lietuviškais akcentais
Darbo laikasVII-III 08:00-23:00, IV-VI 08:00-00:00
AdresasL. Stuokos-Gucevičiaus g. 1, Vilnius
Atidarymo metai2017 m.
Vienu metu čia telpa108 sėdimos vietos
Vidutinė karšto patiekalo kainakaršto – 15 Eur (šalto – 10 Eur)
Terasayra (120 vietų)
Pusryčiaiyra
Dienos pietūsnėra
Šunimsnedraugiški

IDĖJA  

„Man ši vieta dėl savo didelių langų primena akvariumą. Todėl čia pastatėme ir tikrą akvariumą, kuriame plaukioja omarai, karališkieji krabai, yra austrių. Taip atsirado daugiau harmonijos tarp svečių ir maisto“, – šypsosi nebe pirmą savo restoraną atidaręs šeimininkas Šarūnas, kuris paprastai mėgsta likti šešėlyje ir visus laurus bei dėmesį atiduoti savo komandai.  

Taigi daugiau apie restoraną pasakoja jo kolegė, restorano vadovė, Živilė Norkevičiūtė. Ji pabrėžia, kad ši vieta yra draugiška labai įvairiai publika: nuo vietinių praeivių iki užklydusių turistų ar Senamiesčio senbuvių: „Norime keisti viešbučių restoranų įvaizdį – tai nėra itin prabangi ar tik verslo klasei skirta vieta. Šiame „sode“ laukiami visi“, – sako Ž. Norkevičiūtė.

 

MENIU  

Pagal atvirą viešbučio restorano koncepciją šefui Gintautui Pleskačiauskui teko sukurti ir gana universalų meniu. Tiesa, jo charakterio virtuvė vis dar ieško ir valgiaraštį nuolat tobulina: „Galima sakyti, kad dabar gyvenu virtuvėje“, – šypsosi šefas.

Tačiau jau dabar aišku, kad „Šventaragio sodo“ stiprybė – omarai, karališkieji krabai ir austrės, kurie yra auginami čia pat ir gaminami visiškai šviežiai: „Tai yra unikalu Lietuvos kontekste. Apart Klaipėdos jūrų muziejaus niekas daugiau karališkųjų krabų Lietuvoje akvariume neaugina. Jie yra labai lepūs ir bet kur negyvena. Teko gerai padirbėti, kad jiems čia patiktų“, – šypsosi G. Pleskačiauskas.  

Be to, pasak Šarūno, „Šventaragio sodas“ netrukus pasiūlys ir daugiau restorano akvariume gyvenančių vėžiagyvių. Tačiau vien jūros gėrybėmis ši vieta tikrai neapsiriboja: „Galėčiau teigti, kad dalis mūsų patiekalų įkvėpta Lietuvos virtuvės. Lietuviško skonio nebijome ir juo didžiuojamės“, – pasakoja šefas.  

Tarkime, šiuo metu vietos lietuviškumas atsiskleidžia per tokius meniu siūlymus kaip lietuviškų sūrių su svarainių džemu ir medumi lėkštė, ėriukas iš vietinio kooperatyvo vienijančio avių ūkius, šamas, kuris į restoraną atkeliauja iš specializuoto ūkio Riešės rajone: „Mūsų ruošiamas šamas yra vienas populiariausių patiekalų restorane“, – atskleidžia Gintautas.

Tiesa, sunku nepastebėti ir kito šviežumo akcento šiame „sode“ – tai milžiniška prieskonių siena, kuri žaliuoja pačiame restorano centre. Tai ne tik dekoracija. Virtuvės darbuotojai nuolat išeina į salę pasiskinti reikiamų žolelių savo patiekalams. Ar gali būti šviežiau?  

 

TERASOS MENIU  

Verta paminėti, kad ši vieta turi vieną didesnių terasų Vilniuje, kurioje prie staliukų telpa daugiau nei 120 žmonių! Maža to, vaizdas terasoje – vertas milijono. Tai Vilniaus Arkikatedra visu gražumu. 

Įsitaisius „sodo“ terasoje gausite ir specialų meniu. Tiesa, ne tokį prabangų kaip vaizdas. Terasos meniu patiekalai – paprastesni, greitesni, labiau skirti dalinimuisi. Ir dėmesio – porcijos didesnės nei a la carte.

 

NAUJIENA  

„Šventaragio sodas“ siūlo ir degustacinę vakarienę... ore. Tai gretutinis projektas, kuris pagal užsakymą vyksta oro balione kartu su šefu Gintautu Pleskačiausku ir maksimaliai 12 svečių. Tam yra netgi sukurtas specialus pamažintas „sodo“ meniu. Kadangi oro balione vietos yra minimaliai, tai dalis vakarienės yra valgoma ant žemės, o likusi dalis – ore. 

 

ŠEFAS  

Šefas Gintautas Pleskačiauskas virtuvėje sukasi daugiau nei 10 metų. Savo karjerą jis pradėjo nuo picų kepimo Vilniaus „Akropolyje“. Ten jam teko padirbėti su šefais iš Italijos, kurie ir buvo kertiniai žmonės suteikę kulinarijos pagrindų ir padėję formuoti būsimo šefo požiūrį į maistą.  

Vėliau Gintautas 4 metus dirbo Škotijoje „Famous Grouse“ viskio darykloje esančiame restorane. Ten jis pradėjo nuo indų plovėjo pozicijos, tačiau darbą Škotijoje pabaigė su pasiūlymu tapti vyr. šefu.  

Vis dėlto 2011 m. G. Pleskačiauskas nusprendė grįžti į Lietuvą, kur virėjo pozicijoje darbavosi tarp 30 geriausių pernai buvusiame restorane „Rib Room“ ir visuomet geriausių šalies restoranų dešimtuke esančiame „Sweet Root“.

 

INTERJERAS  

Pernai rudenį vietoj „La Cave“ duris atvėręs „Šventaragio sodas“ vis dar vizualiai keičiasi. Šiuo metu ryškiausi restorano akcentai – akvariumas su jame plaukiojančiais karališkaisiais krabais ir omarais bei žaliuojanti prieskonių siena.  

Tačiau netrukus čia atsiras ir girliandinis medis – kuris taps dar vienu ryškiu „sodo“ akcentu. Beje, medis bus pakabintas, o po juo burbuliuos dar vienas akvariumas, kuris šiuo metu yra pakeliui į Lietuvą.  

Restorano gale esantis atviras baras su virtuve, aplink kurį telpa iki 10 žmonių, taip pat kuria šios vietos išskirtinumą. Čia pat šefas, pagal pageidavimą, gamina vieną ar kitą patiekalą ir dėsto kulinarinius procesus bei dalina patarimus.

 

ĮDOMUS FAKTAS

Restorane esantis akvariumas su visa reikalinga mikrofora ir bakterijomis atkeliavo iš Hongkongo.

Vaizdai