HEALTH

„Health“ – sveiko ir subalansuoto maisto restoranas. Taigi pagaliau mišri kompanija (sveikuoliai, gurmanai, vegetarai ir veganai) Vilniuje turi tokį restoraną susitikimui, kuris nė vienam iš jų nepagadins nuotaikos.

„Norime net ir nesimaitinantiems sveikai parodyti, kad sveikas maistas gali būti skanus ar net skanesnis. Norime būti pavyzdys ir motyvuoti žmones keisti mitybos įpročius“, – restoraną pristato idėjos autorius Audrius Sabaliauskas.

Faktai

ŠefasVytautas Pupelis
VadovasIneta Stankevičiūtė
Virtuvės tipassveikas ir subalansuotas maistas
Darbo laikas (II-IV 11:00-22:00, V-VI 11:00-22:30, VII-I 11:00-21:00)
AdresasMalūnų g. 4, Vilnius
Atidarymo metai2017 m.
Vienu metu čia telpa34
Vidutinė karšto patiekalo kaina15 Eur (šalto – 6 Eur,)
Terasayra
Pusryčiaiyra (savaitgaliais)
Dienos pietūsyra (darbo dienomis 11:00-16:00)
Šunimsnedraugiški

IDĖJA

Kodėl sveiko? Restorano patiekaluose nerasi nei sviesto, nei grietinėlės, nei kepimo aliejaus ar cukraus. O druskos čia išberiama kur kas mažiau nei kituose restoranuose.

Kodėl subalansuoto? Patiekaluose yra išlaikomas teisingas riebalų (20 proc.), angliavandenių (30-40 proc.) ir baltymų (30-40 proc.) santykis. Nuo tokio maisto neapsunkstama, užtat gerai pasisotinama ir pasikraunama energijos visai dienai. 

 

MENIU

Atrodytų, kad sveikas maistas – tai tik garuose virtos daržovės, vištos krūtinėlė ar žaliavalgių patiekalai. Tačiau „Health“ šis sveiko maisto ribotas suvokimas negalioja.  

Skoniams čia nedaromi jokie kompromisai. Patiekalai „Health“ tokie pat įdomūs, išieškoti, kabinantys ir įsimenami (ne, tikrai ne prėska) kaip ir geriausiuose šalies restoranuose, bet savijauta po pusryčių, pietų ar vakarienės išties labai gera. Viena iš paslapčių – patiekaluose nerasite cukraus bei perdirbtų riebalų.  

Labai rekomenduojame išbandyti halloumi sūrį su bolivinės balandos koše, vaisių tyre ir kitomis daržovėmis. Taip pat aštuonkojį ir antieną.  

Šiame restorane vienodai svarbūs yra du netgi meniu. Vienas – buvusio „Gastronomikos“ sous chef Vytauto Pupelio ir restorano idėjos autoriaus Audriaus Sabaliausko sudarytas valgiaraštis. Patiekalai jame ne tik išradingi ir subalansuoti, bet ir labai fotogeniški. Spalvos lėkštėje – šio restorano malonus išskirtinumas.  

Kitas meniu – tie patys a la carte patiekalai išskirstyti ingredientais. Taigi „Health“ galima susidaryti savo patiekalą, kažką atimti, kažką pridėti. Besilaikantiems ypatingos dietos, alergiškiems ar  ekstremalią mitybą propaguojantiems sveikuoliams – visiems tai ideali vieta „valgymui ne namuose“, kai pagaliau į vakarienę su draugais nebereikia neštis savo gamybos maisto dėžutėse. O įdomu yra tai, kad „Susidėk pats“ meniu šiame restorane kol kas yra netgi populiaresnis už pagrindinį!  

Tačiau nepagalvokite, kad tai tik sveikuolių meka. „Health“ yra ką veikti ir gurmanams, ieškantiems skonių bei kulinarinių nuotykių! Netgi restorano vyno korta po truputį siūlo vis daugiau netradicinių variantų.  

Atskiro paragrafo verti „Health“ desertai. Taip, sveikieji desertai – tai yra įmanoma. Juose išradingai yra diskvalifikuotas cukrus. O jį keičia įvairiausios vaisių tyrės, medus, stevija, datulės ir pan. Verta išbandyti viską, bet negalima praleisti šokoladinio avokadų putėsio.

 

DIENOS PIETŪS  

Dienos pietų meniu čia keičiasi kas savaitę. Jame visada būna patiekalas mėsos mėgėjui, taip pat žuvies, vegetarui ir veganui. Taip pat iš siūlomų produktų galima susidėti savo pietų variantą.

 

PUSRYČIAI  

„Health“ savaitgaliais siūlo tokius pusryčius, po kurių užteks jėgų visoms savaitgaliui prisikaupusioms užduotims. Ir taip, net ir pusryčiams čia nenaudojamas sviestas, nes net ir Benedikto kiaušinis daromas be jo. Šeimininkai pusryčiams itin rekomenduoja paragauti „Health“ šokoladinę avižinę košę arba žaliąją šakšuką. 


NAUJIENA  

Šefas V. Pupelis netrukus išlekia į Panamą semtis įkvėpimų ir idėjų. Taigi jau kovo viduryje „Health“ pristatys naują meniu, dar daugiau ir kūrybiškesnių patiekalų be riebalų variacijų.

 

ŠEFAS  

Vytautas Pupelis profesionaliosios virtuvės paslapčių sėmėsi iš šalies geriausių šefų. Jam teko dirbti ir su Martynu Praškevičiumi, ir su Deivydu Praspaliausku („Lauro lape“), ir su pernai metų „30 geriausių restoranų“ laimėtoju Liutauru Čepracku („Gastronomikoje“). Po ilgalaikio asistavimo virtuvėje Vytautas priėmė iššūkį vadovauti jai pats. O kad būtų ne viskas taip nuspėjama – savo patiekaluose turėjo atsisakyti daugybės riebių produktų, kuriuos naudoja didžioji dalis kitų restoranų. Tik ne „Health“.

 

PRIEŠISTORĖ  

Restorano šeimininkas Audrius Sabaliauskas maistą sau pradėjo gamintis būdamas vos 13 metų! Būtent tokio amžiaus jis paniro į sportą, o netrukus – konkrečiai į fitnesą ir kultūrizmą. Pasak jo, šiose sporto šakose 70 proc. rezultatų sudaro mityba. Taigi jam labai gerai pažįstama situacija, kai einant pavakarieniauti ar papietauti su draugais ar šeima jam tekdavo su savimi neštis pačio pagaminto maisto.  

Taigi sumąstęs apie sveiko ir subalansuoto maisto restorano atidarymą, Audrius į pagalbą pasitelkė profesionalų šefą Vytautą Pupelį.  

Jiedu – vienas moka jungti skonius ir puikiai gaminti, kitas – žino viską apie maisto derinius ir sveikatą – apjungė savo jėgas ir Audriaus idėją pavertė „Health“ restoranu Užupyje.

 

ĮDOMUS FAKTAS: restorano šefas pradėjęs dirbti „Health“ ir bendradarbiaudamas su jo šeimininku, fitneso mėgėju Audriumi Sabaliausku, numetė 14 kg per 4 mėnesius ir savo „kailiu“ patyrė, kiek privalumų turi sveika ir subalansuota mityba.

ATRADIMAS RESTORANE: du meniu. Vienas – vertinantiems sveiką, subalansuotą ir skanų maistą. Kitas – „Susidėk pats“ – irgi vertinantiems sveiką subalansuotą maistą, bet mėgstantiems pakoreguoti bet kokio patiekalo sudėtį. 


RESTORANAS PATIKS prižiūrintiems savo mitybą, norintiems pradėti maitintis sveikiau bei naujovių ieškotojams.  

Vaizdai