EL MERCADO

Nedaug yra restoranų Vilniuje, kuriuose galima rasti kelias visiškai skirtingas aplinkas po vienu stogu. Ir nors visas „El Mercado“ yra dedikuotas Ispanijai, čia telpa dvi visiškai skirtingos kulinarinės erdvės.  

Faktai

ŠefasMartynas Maciulevičius
VadovasTomas Oičenka
Virtuvės tipasispanų virtuvė
Darbo laikasVII – IV: 11:00-23:00 val., V – VI: 11:00-01:00 val.
AdresasDidžioji g. 3, Vilnius
Atidarymo metai2017 m.
Vienu metu čia telpa75 žmonės
Vidutinė karšto patiekalo kaina25 Eur (šalto – 10 Eur)
TerasaYra
PusryčiaiYra (VI-VII, 11:00-16:00)
Dienos pietūsYra (I-V, 11:00-15:00)
Šunimsdraugiški (bet tik mažiems)

IDĖJA   

Aštuntus metus Vilniaus gatvėje veikiančios kepyklėlės „Pinavija“ šeimininkė Vija Zanevė pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje, Didžiojoje gatvėje, išpildė Ispanijoje gimusią, ilgai puoselėtą idėją atidaryti ispaniškos virtuvės restoraną–turgų (El mercado - liet. turgus), kuriame vyrauja neįpareigojanti nuotaika ir viliojantys kvapai.  

„El Mercado“ pirmajame aukšte – industrinio turgaus stilistikos erdvė, kurioje veikia gastrobaras, vyno ir gourmet produktų parduotuvėlė. Antrajame aukšte lankytojai patenka į pajūrio stiliaus restorano erdvę su specialia žaidimų zona mažiesiems lankytojams.

 

MENIU  

Pasak V. Zanevės,  „El Mercado“ meniu telpa visa, kas geriausia ispanų virtuvėje. Ji pati sudėliojo ispaniškų kulinarinių hitų valgiaraštį, atspindintį pietietiškos restorano virtuvės idėją, siekdama, kad meniu lankytojams asocijuotųsi su kokybiškais produktais ir patieklalais, draugišku aptarnavimu bei meile geram maistui.  

Restorano meniu kuo puikiausiai išpildė patyręs, buvęs „Sofa de Pancho“ virtuvės šefas Martynas Maciulevičius. Tiesa, V. Zanevė kurį laiką gyvendama Ispanijoje ir pati mokėsi gastronomijos paslapčių. Tai neabejotinai padėjo atkurti autentiškuosius tos šalies skonius Lietuvoje.  

Tiesa, gaminant patiekalus ne vien iš ispaniškų produktų (vis dėlto gyvename Lietuvoje), jai teko atlikti nemažai adaptacijų, keičiant vienus produktus kitais ir siekiant maksimalios autentikos bei kokybės.   

Dabar „El Mercado“ meniu yra Katalonijos, Galisijos, Mursijos, Andalūzijos ir kitų Ispanijos regionų gardžiausių ir, be abejonės, populiariausių patiekalų pasirinkimas.

 

HITAI  

Nors „El Mercado“ duris atvėrė vos prieš 3 mėnesius,šeimininkai jau gali  įvardinti daugiausia klientų simpatijų sulaukiantį patiekalą, tai – paelja. Šis patiekalas čia ruošiamas iš specialių, apvaliagrūdžių, paeljai skirtų bomba ryžių, kurie, kaip ir didžioji dalis restorano ir parduotuvėlės produktų, tiekiami tiesiai iš Ispanijos.  

Daug susidomėjimo susilaukia ir fideua. Tai mažiau nei paelja Lietuvoje žinomas, tipinis katalonų patiekalas. Jo pagrindas – vietoje ryžių naudojami maži, kietagrūdžiai makaronai, o tiksliau – mums visiems pažįstami vermišeliai. Žinoma, ispaniškų skonių mylėtojai „El Mercado“ ras ir nuo šios Viduržemio jūros šalies neatsiejamų tapų.


TAPAS BARAS  

Vakarais ir savaitgaliais „El Mercado“ gastrobare (pirmajame aukšte) karaliauja jos didenybės – tapos (ispaniški užkandžiai). Taigi tik atėjus galima nelaukti, kol atneš meniu, priims užsakymą, pagamins, o iškart tiesti rankas link baro ir ragauti.  

Karštų ir šaltų ispaniškų užkandžių yra ir pagrindiniame a la carte meniu: patatas bravas, padron pipiriukai, gardieji kroketai, kalmarai ir kt.  

Taip pat ispaniškų užkandžių su aperityvu už ypatingą kainą „El Mercado“ galima paragauti darbo dienomis nuo 17 iki 19 val., pabaigus dienos užduotis. Mat tuomet turguje skelbiama Hora del Mercado – Turgaus valanda. 

„Ispanai po darbų neskuba namo, skiria laiko bendravimui, tad ir „El Mercado“ kuriame tokią atmosferą, kurioje norisi gyventi lėčiau, čia ir dabar“, – pasakoja p. Vija.

 

VĖLYVIEJI PUSRYČIAI  

Kiekvieną savaitgalį, nuo 11 iki 16 valandos, restoranas „El Mercado“ kviečia vėlyvųjų pusryčių. Pirmajame aukšte – greitų, pusrytinių užkandžių pasirinkimas (sumuštinukai, įdaryti kruasanai ir kt.), o antrajame turgaus aukšte patiekalus galima rinktis iš savaitgalinio meniu. 

Tarp populiariųjų vėlyvųjų pusryčių patiekalų tvirtai „įsitvirtinęs“ ispaniškas bulvių omletas (tortilla de patatas), taip pat plėšyta kiaušinienė (huevos revueltos), ispaniškos spurgytės (churros) ir kt. Tiesa, vėlyvųjų pusryčių metų galima gauti ir paeljų, mėsos bei žuvies patiekalų.

 

DIENOS PIETŪS  

Darbo dienomis „El Mercado“ kviečia dienos pietų. Už fiksuotą kainą siūloma rinktis mėsos, vegetarišką ar veganišką pagrindinį patiekalą. Taip pat į kainą įskaičiuota dienos sriuba ar salotos, pasirinktas desertas ir gėrimas. Tokio dienos pietų pasiūlymo kaina – 12 Eur.  

Įdomu yra tai, kad dienos pietų meniu „El Mercado“ yra keičiamas kas savaitę: kiekvieną savaitę „iškeliaujama“ į vis kitą Ispanijos regioną pristatant to regiono populiariausius patiekalus.

 

ERDVĖ  

„El Mercado“ patalpose, įsispraudusiose tarp Viduržemio jūros regioną reprezentuojančio restorano „T'iana“ ir Prancūzų kultūros instituto, kelis dešimtmečius nebuvo nieko apart kelių tonų dulkių ir šiukšlių. Vijai su komanda teko iš peties padirbėti, kol plikos sienos virto reprezentatyvia stilinga erdve.  

Apačioje esančiame gastrobare ir krautuvėlėje vyrauja tamsesnes spalvos, medis, žalvaris, šiek tiek akmens. Antras „El Mercado“ aukštas – lengvas kaip Viduržemio jūros brizas. Čia vyrauja mėlyna ir balta spalvos. Be jų, kurorto nuotaiką kuria varstomos medinės langinės, marinistiniai šviestuvai, augantys mandarinai, alyvmedžiai ir pan.  

Tiesa, „El Mercado“ yra ir vaikų erdvė: „Esame draugiški visiems. Ispanijoje apstu tokių erdvių, kur labai skirtingos kompanijos randa sau vietą ir vieni kitiems netrukdo. To siekiame ir čia“, – plačiau apie restorano multikoncepciją pasakoja V. Zaneve.

   

NAUJIENA. „El Mercado“ vasaros metu turės labai patrauklią ir erdvią terasą, kuri savo dydžiu prilygs vilniečių ir miesto svečių itin pamėgtam „InVino" kiemui.    

HABLAMOS EN CASTELLANO TAMBIEN. Kadangi „El Mercado“ atranda ne tik sostinės gyventojai, bet ir į Vilnių atvykę ispanai. Taigi svečius iš ispanakalbių šalių čia pasitiks ir ispanų kalba aptarnaus tiek restorano šeimininkė Vija, tiek restorano vadovas Tomas.

Vaizdai