AMANDUS

Deivydui Praspaliauskui tai yra ketvirtas dublis ir, kaip pats tikisi, paskutinis: „Apie jokį naują savo restoraną nebegalvoju“, – šypsosi žinomas šefas. Čia jis planuoja į Lietuvą pačio atsivežtas degustacinių vakarienių patirtis perkelti dar į aukštesnį lygį.

Faktai

ŠefasDeivydas Praspaliauskas
VadovasDeivydas Praspaliauskas
Virtuvės tipasdegustacinės vakarienės, Skandinavijos įkvėpta virtuvė
Darbo laikasI-VII (12:00-23:00), degustacinės vakarienės II-VI (19:00-22:00)
AdresasPilies g. 34, Vilnius
Internetewww.amandus.lt
Atidarymo metai2017 m.
Vienu metu čia telpa55 vietos restorane ir 20 vietų bare
Terasanėra
Pusryčiaiyra
Dienos pietūsyra
Šunimsnedraugiški

IDĖJA  

„Amandus" duris atvėrė išskirtinio boutique viešbučio „Artagonist“ erdvėse. Mainais už tai Deivydo komanda rūpinasi viešbučio gyventojų pusryčiais. Taip pat turi dienos pietus su a la carte meniu. O vakarais organizuoja tai, ką moka geriausiai – degustacines vakarienes.  

Būtent patiekalų šou yra stiprioji Deivydo Praspaliausko pusė ir jis nežada to keisti, netgi jeigu Vilniuje atsiranda vis daugiau restoranų organizuojančių tokio pobūdžio vakarienes. 

Būtent Deivydas vienas pirmųjų Lietuvoje žmones vakarienei pradėjo kviesti nurodyta valandą ir tiekti maistą ne pagal individualius užsakymus, o tai, ką jis nori, kad paragautumėte.  

Taip yra ir dabar. Degustacinei vakarienei „Amandus“ staliuką derėtų rezervuotis iš anksto ir ateiti 19 val. Būtent tuo laiku nuo antradienio iki šeštadienio prasideda D. Praspaliausko organizuojamos vakarienės, kurios trunka 2,5-3 val. Kaina asmeniui – 40 Eur.

 

MENIU  

Deivydas degustacinį meniu keičia kiekvieno mėnesio pirmąjį antradienį. Meniu pokyčiams daugiausia įtakos turi, žinoma, sezoniškumas. Kita taisyklė – jam svarbu nesikartoti su produktais. Visa kita – improvizacija aukštame lygyje. Tiesa, yra planų organizuoi kur kas didesnių potyrių vakarienes.  

„Pasaulis lipa iš lėkštės, nes žmonės jau yra pasiruošę papildomiems patyrimams vakarienės metu. Taigi ir aš ieškau galimybių, kaip „Amandus“ erdvėse galėčiau daugiau žaisti su kvapu, garsu, lytėjimu“, – sako jis.  

Tiesa, jau dabar karts nuo karto degustacinių vakarienių metu yra išbandomi papildomi elementai. Čia pasirodo įdomūs atlikėjai, kitą kartą rengiamas labdaros vakaras. Su kvapais taip pat po truputį eksperimentuojama.  

Kitas dalykas, kuris daro didelę įtaką D. Praspaliausko sudaromiems meniu – tvarumas: „Taip, galima patiekalą padaryti labai gražų, tačiau neretai tokiu atveju koks 70 proc. jam pagaminti reikalingų produktų dalių keliauja į šiukšliadėžę ir tik 30 proc. panaudojama lėkštėje. Taigi stengiuosi nebešvaistyti maisto dėl formos. Mano tikslas – 100 proc. suvartoti naudojamą produktą“.  

Dar vienas svarbus šefo tikslas sudarant mėnesio meniu – sveika mityba: „Griežtėja mano požiūris į sveiko ir subalansuoto patiekalo supratimą. Jaučiu didelę atsakomybę patiekdamas svečiams maistą. Esu įsitikinęs, kad jis turi būti ne tik skanus, bet ir naudingas organizmui“.  

 

ŠEFAS  

Deivydas Praspaliauskas yra vienas geriausiai Lietuvoje žinomų šefų. Pirmasis jo ir buvusios partnerės restoranas „Lauro lapas“ buvusiame „Nykštuke“ duris atvėrė prieš 7 metus. Tiesa, restoranas veikia iki šiol, tik be Deivydo ir su visai kitokia koncepcija.  

Vėliau D. Praspaliauskas atidarė „1 dublį“ Šopeno gatvėje. Restoranas veikė tik vakarais ir tik degustacinių vakarienių principu. Bene labiausiai nuskambėjęs jo ir verslo partnerių projektas – „Dublis“ Trakų g., kuris irgi veikia iki šiol, tačiau vėlgi be žinomo šefo. Jų keliai išsiskyrė dėl finansinių nesutarimų.  

Dabar Deivydas ir vėl yra vienvaldis restorano šeimininkas, kuris tiek pats bendrauja su svečiais, tiek diriguoja virtuvei. O ten jis turi labai ištikimą komandą. Kai kurie jų jaunąjį šefą seka nuo pat pirmųjų jo žingsnių Lietuvoje, kai kurie grįžo po praktikos užsienyje su tikslu dirbti tik su D. Praspaliausku, treti – į verslą įsitraukę giminaičiai. Beje, restorane vyrauja labai skandinaviškas požiūris į lyčių lygybę, todėl kolektyve vyrų ir moterų yra po lygiai.

 

DIENOS PIETŪS  

Viešbučio ir restorano bare iš nedidelio a la carte, kuris neišvengiamai atspindi to mėnesio degustacinių vakarienių skonį, yra tiekiami dienos pietūs. Už juos atsakinga Deivydo dešinioji ranka – Irena.

 

PUSRYČIAI  

„Amandus“ nuo 6:30 iki 10 val. darbo dienomis galima ir papusryčiauti. Nors čia daugiausia pusryčiauja viešbučio gyventojai, kiekvienas norintis gali prie jų prisijungti. Vietos užteks visiems.  

Už 10 Eur galima vaišintis restorano bufete (užkandėlės, saldumynai, sultys, kava ir pan.) bei išsirinkti karštą patiekalą iš meniu (kelių rūšių kiaušinienės, omletai, belgiški vafliai). O savaitgaliais čia yra orgranizuojami vėlyvieji pusryčiai: nuo 12 iki 16 val. Kaina 20 Eur. Beje, pusryčių virėja šiame restorane dirba Deivydo mama. 

 

ĮDOMUS FAKTAS

Deivydas per savo užimtumą vis rečiau aplankydavo savo mamą Užpaliuose, todėl pirmiausia padėjo jai persikraustyti į Vilnių, o netrukus ir pakvietė prisijungti prie „Amandus“ veiklos. Dabar D. Praspaliausko mama puikiai tvarkosi su restorano pusryčių meniu ir yra už jį atsakinga. Padavėja restorane dirba ir šefo jaunėlė sesuo.  


KITAS ĮDOMUS FAKTAS

„Amandus“ parinktas dėl pagarbos Lizzi ir Knud Amandus. Tai žmonės, kurie Deivydą Praspaliauską pastūmėjo link kulinarijos studijų Kopenhagoje. Be to, amandus lotyniškai reiškia mylimas.


RESTORANAS PATIKS ieškantiems kulinarinių naujienų, neskubantiems, simpatizuojantiems skandinaviškai virtuvei ir estetikai.

Vaizdai