Geriausi restoranai Lietuvos pajūryje

Geriausias restoranas Lietuvos pajūryje – „Monai“ , 2016-08-01

Likus jau net kiek mažiau negu mėnesiui iki vasaros pabaigos vis dar yra nemažai planuojančių bent trumpam nulėkti prie jūros. O kad paskutinės vasaros akimirkos pajūryje taptų dar įsimintinesnės 30 geriausių restoranų Lietuvoje projektas pristato geriausius restoranus Lietuvos pajūryje.

Birželio-liepos mėnesiais buvo išrinktas geriausių restoranų Lietuvoje trisdešimtukas. Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 100 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus. Pirmą kartą tokį reitingavimą Lietuvoje inicijavo „Švyturys“ pristatydamas „Švyturio“ Tradicinę alaus kolekciją.

Pirmoje vietoje, susumavus ekspertų skirtus balus, šiais metais yra šefo Martyno Praškevičiaus Vilniuje esantis restoranas „Stebuklai“. Tačiau tarp geriausių šalies restoranų yra net 5 puikaus maisto vietos, kurias įvertino ekspertai.

Geriausi pajūrio restoranai Lietuvoje:

MONAI

Ilgą laiką Vytautas ir Kristina Samavičiai puoselėjo Klaipėdos Anikės aikštėje veikusį restoraną „La Cle“, tačiau jį teko uždaryti praktiškai aukštumoje. Taigi netrukus duris tame pačiame uostamiestyje atvėrė šiame sąraše į dešimtuką papuolęs kepsnių restoranas „Momo Grill“. „Monai“ gimė paskutinieji.

Vienas geriausių šalies šefų Vytautas Samavičius svajojo apie tokią vietą, kurioje būtų galima vakaroti su šeima, rengti verslo susitikimus ar tiesiog pasisėdėti su draugais, kurioje netrūktų improvizacijos, sezoniškumo ir elegancijos lėkštėse. Beje, „Monai“ įsikūrė toje pačioje gatvėje kaip ir „Momo Grill“ – Liepų gatvėje.

Patiekalai „Monuose“ yra lengvesni, subtilesni ir stilingesni nei šalia esančiame „Momo Grill“. Vytautas čia daugiau eksperimentuoja ir ieško įvairesnių skonių, įdomesnių struktūrų.

Tai pat čia daugiau žuvies patiekalų. Tiesa, nors restoranas yra įsikūręs netoli jūros, tačiau žuvį šeimininkams tenka gabenti iš svetur. Tik taip Vytautas su Kristina gali užtikrinti aukštos klasės produktus. Žuvis čia yra gaminama šviežia, iki to laikoma ant ledo vakuume. Suprantantys tai netrunka įvertinti.

MOMO GRILL

Vyresnėlis Vytauto ir Kristinos Samavičių „Momo Grill“ yra ant grotelių keptos mėsos patiekalų restoranas. Jie yra gaminami ant ypatingos „Josper“ kepsninės, kurios kaina – kaip prabangios mašinos, taigi ir patiekalų skonis bei poskoniai sunkiai nukopijuojami. Taip, būtent „Momo Grill“ pirmieji Lietuvoje įsigijo tokią kepsninę.

Pagrindinis „Momo Grill“ meniu yra nedidelis, tačiau įtikina, kad kiekvienas patiekalas yra vertas dėmesio. Beje, kasdien šiame restorane galima ragauti dienos ypatingąjį – tai patiekalas, kuris priklauso nuo to, kokį laimikį tądien sužvejoja tiekėjai ar kokia ypatinga mėsa tą dieną atkeliauja į restoraną. Svarbu paminėti, kad viskas šiame restorane yra gaminama vietoje ir tik vienai dienai – nėra jokių užlaikymų.

Šefas Vytautas Samavičius stažavosi ir dirbo užsienio restoranuose, tarp kurių yra Kopenhagos „Noma“. V. Samavičius dar 2010 m. bene pirmas iš tituluotų virtuvės šefų atidarė savo maitinimo įstaigą. Iki „Momo Grill“ ir „Monai“ jis su žmona Kristina šeimininkavo „kūrybingos virtuvės bistro“ – „La Cle“. Dar anksčiau jis 9 metus šefu dirbo viešbutyje „Navalis“, taip pat „Skandale“ ir „Radisson Blu“ restorane.

ŠTURMŲ ŠVYTURYS

„Šturmų Švyturys“ yra įsikūręs ir Vilniaus Užupyje, ir Ventės rage Lietuvos pajūryje. Būtent ten viskas ir prasidėjo. Ventės rage esančius „Šturmus“ pirmiausia pamėgo tie, kurie nuolat ieško kažko ypatingo ir įprasta pasiūla jų netenkina. Kaip restoranų (ir viešbučio) šeimininkas Česlovas teigia, jų klientas – keliautojas pačiomis įvairiausiomis prasmėmis.

Kiekvieną dieną žvejai išplaukia į marias ir tik nuo jų sėkmės priklauso, kokia žuvis bus tos dienos valgiaraštyje. Beje, Česlovas neretai ir pats vyksta į žvejybą.

Paprastai jis dar žvejų valtyse ar ant kranto atsirenka, kuri žuvis jam tinka ir tik tada mąsto, ką su ja daryti. Kūrybiškumo šiam žmogui tikrai nestinga – kita žuvis, vadinasi, prie jos bus ir kita, sezoniška, daržovė, kita uoga, kitas padažas ir t.t. Šefo ir restorano vadovo fantazija pulsuoja kartu su gamta.

Tiesa, pajūrio „Šturmų Švyturyje“ viskas paprasčiau nei Vilniaus „Šturmuose“ – šviežiai pagauta žuvis yra metama ant grotelių po atviru dangumi. Čia stichija (pelenai, vėjas, Mirusios kopos kitoje marių pusėje) susipina su maistu, kvapais, emocija – visa tai sustiprina skonio pojūtį ir tokiam maistui beveik nereikia jokių priedų.

Vyno kultūra domisi tiek Česlovas, tiek jo žmona Asta, kuri irgi šeimininkauja abiejuose restoranuose. Beje, Asta yra ragavusi someljė mokslų, todėl lankytojams pasakoja vyno subtilybes bei pataria, kurį vyną išsirinkti prie Česlovo gamintų patiekalų.

Pora yra sukaupusi įspūdingą vyno iš Vokietijos ir Austrijos kolekciją, kurią gali ragauti ir abiejų restoranų lankytojai. Beje, „Šturmų švyturys“ turi vyno bei šampano, kuriuo didžiuojasi ir geriausi pasaulio restoranai.

PALANGA SPA LUXURY

Tai yra geriausias Palangos restoranas esantis viešbutyje „Palanga“. Čia, kaip ir visuose geriausiuose šalies ir pasaulio restoranuose, didžiulis dėmesys yra skiriamas šviežumui, natūralumui ir lengvumui. Tai papirko ir projekto ekspertus, bet ne tik tai. Ramioje gatvėje įsikūręs restoranas yra tarsi užuovėja nuo turistinės Palangos. Čia renkasi elegantiška publika mėgstanti kokybę, bet ne kiekybę.

Kita įdomi šio restorano ypatybė yra ta, kad „Palanga SPA Luxury“ restorane svečiai gali pasimėgauti nuostabiais Flambé patiekalais ir jeigu klientas pageidauja matyti, kaip ruošiamas jo patiekalas, šefas atveš reikiamą įrangą ir valgį gamins svečio akivaizdoje.

Vienas geriausių šalies restoranų „Nerija“ yra įsikūręs magiškoje Nidoje, atokiau nuo pagrindinės gatvės šurmulio. „Nerija“ per daugiau nei 12 metų pelnė ne tik lankytojų dėmesį, bet ir aukštą industrijos profesionalų įvertinimą. Oficialu – atokiausias šalies kurortas turi aukšto lygio virtuvę.

Išties tokių vietų, kur būtų ir geras vynas, ir aukšto lygio maistas, šiame rojaus kampelyje nėra daug. O gal tik viena? Ir viena šiuo atveju džiugina – juk geras maistas ir po jo pasiliekanti emocija yra svarbi atostogų sudedamoji dalis!

Restorano „Nerija“ komanda čia kasmet susiburia pusės metų kulinariniam nuotykiui. Restoranas veikia nuo kovo iki spalio mėnesio. Visą tą laiką restorano šeimininkai Jovita ir Gintaras, virtuvės šefas Jonas ir administratorius Augis iš čia nekelia kojos. Tai yra branduolys, apie kurį sukasi „Nerijos“ kokybė.

A la carte meniu šiame restorane yra judrus. Labai daug priklauso nuo žvejų sėkmės. Kartais iš jūros į restoraną atkeliauja 10 kg jūrinė lašiša, o iš marių pusės – laukinis šamas. Kitomis dienomis – kitos žuvys. Tiesa, virtuvė išvis nenaudoja šaldytų produktų, taigi ir žuvis čia gaminama tik šviežiai pagauta, atvėsinta.

Mėsą, daržoves ir kitus produktus restorano šeimininkai susirenka iš visos Lietuvos. O kelionių metu į užsienį (žinoma, tą pusmetį, kai restoranas neveikia) šeimininkai atsiveža ir negendančių produktų visam sezonui į priekį: nuo itališkų aliejų, parmezano sūrio iki gurmaniškų prieskonių ir, be abejonės, vynų. „Nerija“ turi virš 300 skirtingų vyno rūšių – kaip restoranui esančiam atokiausiame šalies kampe, tai yra įspūdingas skaičius.