DUK

1. Kas organizuoja 30 geriausių restoranų reitingą?

Projektą organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija bei žurnalu „Geras skonis“.

Skaityti atsakymą

2. Kas yra Gero maisto akademija?

Tai juridinis vienetas, kuris jungia maisto industrijos atstovus Lietuvoje ir kasmet yra atviras naujoms narystėms. Gero maisto akademijos Tarybos pirmininkė – Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Skaityti atsakymą

3. Kas sudaro Gero maisto akademiją?

Gero maisto akademijos nariais kviečiami tapti skirtingi maisto industrijos atstovai Lietuvoje: šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys blogeriai ir žurnalistai, someljė ir kiti industrijos atstovai. Kiekvienas narys privalo pasirašyti Sąžiningo balsavimo pasižadėjimą, draudžiantį balsuoti už savo ar susijusių asmenų restoranus, vertinti nelankytas vietas.

Skaityti atsakymą

4. Kas yra Gero maisto akademijos ekspertų taryba ir kokios jos funkcijos?

Ekspertų Taryba yra Gero maisto akademijos branduolys. Ji reikalinga tam, kad tvarkingai ir sąžiningai funkcionuotų akademija, vystytųsi jos veikla ir tobulėtų geriausių restoranų rinkimų principai. Tarybą sudaro savo srities profesionalai, kurie nustato balsavimo kriterijus, taip pat sudaro 60-ies restorano kriterijus atitinkančių vietų Lietuvoje sąrašą ir teikia jį tolimesniam visų Gero maisto akademijos narių balsavimui. Tarybos pirmininkė – Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė. 

Šefus ir jų interesus Taryboje atstovauja Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas Darius Dabrovolskas. Lietuvos someljė asociaciją – jos prezidentas Arminas Darasevičius.

Žiniasklaidą – „Verslo žinių“ priedo „Savaitgalis“ redaktorė Beatričė Laurinavičienė, žurnalo „Geras skonis“ vyr. redaktorė Rasa Ščeponienė, kuri yra ir pasaulinės „Chaine des Rotisseurs“ Gurmanų Gildijos valdybos narė bei Lietuvos padalinio kanclerė bei „Vyno žurnalo“ vyr. redaktorius Arūnas Starkus, kuris taip pat yra Lietuvos someljė asociacijos steigėjas bei užsiima daugybe kitų su industrija susijusių veiklų. Ekspertų taryboje taip pat yra kavos ekspertas Vytautas Kratulis.

Skaityti atsakymą

5. Kaip patekti į Gero maisto akademiją?

Gero maisto akademijos nariu galima tapti gavus jau esamų akademijos narių rekomendaciją ir oficialų kvietimą iš Gero maisto akademijos.

Skaityti atsakymą

6. Kokia yra 30 geriausių restoranų Lietuvoje balsavimo tvarka?

Gero maisto akademijos nariams pateikiamas 60-ies restoranų sąrašas, kurį sudarė šio projekto Taryba. Remiantis pateiktais maisto vertinimo kriterijais, kiekvienas narys išrenka 10, jo nuomone, geriausių restoranų Lietuvoje. Skaičiuojant bendrą balsavimo rezultatą, kiekviena išrinkta vieta bus konvertuota į balus nuo 1 iki 12 (geriausias restoranas): 

1 vieta – 12 balų

2 vieta – 10 balų

3 vieta – 8 balai

4 vieta – 7 balai

5 vieta – 6 balai

6 vieta – 5 balai

7 vieta – 4 balai

8 vieta – 3 balai

9 vieta – 2 balai

10 vieta – 1 balas

Sudarę dešimtuką akademijos nariai atskirai įvertina kiekvienos vietos gėrimų meniu skirdami balus nuo 1 (prastai) iki 10 (puikiai), aptarnavimą skirdami balus nuo 1 (prastas) iki 10 (nepriekaištingas), ir aplinką, skirdami balus nuo 1 (prasta) iki 10 (puiki). 

Maisto ir jo patiekimo vertinimas sudaro 70% bendro balsuojančiojo balo, o gėrimų pasirinkimo įvertinimas, aptarnavimo kokybė ir aplinka – po 10%. Sudėjus kiekvienam restoranui suteiktus balus ir padalinus iš restorane apsilankiusių Akademijos narių skaičiaus išvedamas galutinis restorano balas, restorano vertinimo vidurkis. Akademijos nariai, kurie anketoje pažymi, kad tame restorane nėra buvę, restorano vertinimui įtakos neturi. Bendras 30 geriausių restoranų Lietuvoje sąrašas sudaromas pagal restoranų vertinimo vidurkį.

Visi akademijos nariai turi po vienodą balso teisę. 

Skaityti atsakymą

7. Kokiais kriterijais remiantis ekspertai balsuoja?

Sudarant geriausių šalies restoranų reitingą labiausiai yra vertinamas restoranų maistas ir kaip jis patiekiamas. Tai sudaro 70% bendro restoranui skiriamo balo. Vertinant maistą ir jo patiekimą ekspertai atsižvelgia į:
– virtuvės savitumą (virtuvės tipas, stilius, originalumas, kompleksiškumas)
– meniu pasirinkimą (patiekalų tipai, variacijos, suderinamumas, kainos ir kokybės santykis)
– ingredientus (jų kokybė, kilmė, šviežumas)
– patiekalų kompleksiškumą (ingredientų skaičius, garnyrai, gaminimo technikos vertinimas)
– skonį (harmonija, kūrybiškumas derinant ingredientus, balansas, išskirtinumas)
– patiekimą (stilius, estetika, išpildymas lėkštėje, įrankiai, lėkštės)

10% skiriamo balo sudaro gėrimų meniu įvertinimas:
– pasirinkimas ir meniu dinamika (gėrimų rūšių kiekis, jų suderinamumas su patiekalais, meniu atnaujinimo dažnumas)
– kokybė ir išskirtinumas (specialūs gėrimai, randami šioje vietoje, siūlomų gėrių kokybė, išskirtinis pasirinkimas)

10% skiriamo balo sudaro aplinkos vertinimas:
– koncepcijos vientisumas (ar restorano aplinka yra estetiškai artima maistui)
– ar restorane švaru, tvarkinga, jauku

10% skiriamo balo sudaro aptarnavimo kokybės įvertinimas:
– bendras įspūdis (rezervacijos galimybė, pasitikimas, rūbinė, oro kokybė restorane) 
– restorano komandos elgesys su klientu (paslaugumas, supratingumas, betarpiškumo ir sveikos distancijos balansas)

Skaityti atsakymą

8. Pagal ką atrenkami 60 restoranų, kurių sąrašas yra teikiamas galutiniam 30 geriausių restoranų Lietuvoje balsavimui visiems Gero maisto akademijos nariams?

Taryba pagal savo kompetencijas ir didelę patirtį šioje industrijoje, atsižvelgami į prieš tai minėtus kriterijus, sudaro restoranų sąrašą, iš kurio visi akademijos nariai renka geriausių Lietuvos vietų trisdešimtuką.

Skaityti atsakymą

9. Kur ir kada yra skelbiamas geriausiųjų reitingas?

30 geriausių restoranų Lietuvoje sąrašas yra skelbiamas projekto interneto svetainėje www.30geriausiurestoranu.lt, projekto informacinio partnerio www.15min.lt naujienų sraute ir žurnale „Geras Skonis“. 5 geriausi Lietuvos restoranai yra paskelbiami specialios ceremonijos metu.

Skaityti atsakymą

10. Kas yra 30 geriausių restoranų apdovanojimai?

Tai yra renginys, kurio metu yra paskelbiami 5 geriausi restoranai Lietuvoje. Apdovanojimų tikslas – pritraukti žiniasklaidos dėmesį ir išpopuliarinti 30 geriausių restoranų Lietuvoje iniciatyvą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Skaityti atsakymą

11. Ar ekspertų balsavimas yra audituojamas?

Taip. Visų Gero maisto akademijos narių balsavimą prižiūri ir audituoja buhalterinės apskaitos, verslo ir mokesčių konsultacijų įmonė UAB FINANCIAL MANAGEMENT GROUP (FMG).

Skaityti atsakymą

12. Kokia yra pagrindinio projekto rėmėjo įtaka šiuose rinkimuose?

Pagrindinis projekto rėmėjas turi vieno balso teisę bendroje Gero maisto akademijos narių grupėje. Rėmėjo deleguojamas atstovas šiuose rinkimuose – UAB „Švyturys-Utenos alus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Skaityti atsakymą

13. Vis dėlto kaip restoranas gali patekti į geriausių restoranų Lietuvoje trisdešimtuką?

Jis pirmiausia privalo patekti į restoranų sąrašą, kurį sudaro Taryba pagal aukščiau minėtus kriterijus. Iš šio sąrašo yra renkamas geriausių restoranų Lietuvoje trisdešimtukas. Jį išreitinguoja Gero maisto akademijos nariai. Kiekvienas akademijos narys turi po vieną galimybę balsuoti - t.y. atiduoti savo balsus nuo 1 iki 12 dešimčiai, jo nuomone, geriausių restoranų Lietuvoje. Kiekvieno akademijos nario balsas yra vienodo svorio, o restoranų atstovai negali balsuoti už savo restoranus. Sudėjus visų akademijos narių balsus yra sudaromas 30 geriausių restoranų Lietuvoje sąrašas. Jei keli restoranai turi po vienodą balsų skaičių, jie dalinasi vietas (pvz. abu restoranai trečioje vietoje surinkę vienodą balsų skaičių atsidurs trečioje vietoje, o ketvirta liks laisva, toliau seks restoranas esantis penktoje vietoje).

Skaityti atsakymą